De judo opa, de judo oma en de grote vriendelijke judoreus

Opa

   
Eigenlijk is het heel oneerbiedig om deze drie mensen in een naam te noemen maar……… als je bij “ons“…… dat is bij alle judoka van de Ryu en bij mij als judomeester in de dojo komt ….. dan gaan we het zonder meer over deze drie mensen hebben en zullen we namen zonder meer heel wat keertjes noemen.
De judo opa, Jigoro Kano, heeft eigenlijk voor het judo bedacht en verder uitgewerkt. Elke techniek en elke worp heeft hij een Japanse naam gegeven en daarom gaan we alle worpen en alle technieken gewoon op z’n Japans leren.
Het eerste woordje wat we gaan leren is best makkelijk.
Met “O” wordt op z’n Japans “groot” bedoeld en dat is toch wel even heel snel geleerd……. ”Ko” is het Japanse woord voor “klein” en zo gaan we spelenderwijs met een praatje , een plaatje en een daadje stoeien en een beetje Japans leren.
We gaan de worpen en de technieken spelenderwijs aanleren en natuurlijk gaat alles in beweging. Soms maken we er een beestenboeltje van.
Met je been als een apenstaart over de judomat, als een spin naar de overkant .
Als je als “ebi” (garnaal) over de mat gaat dan zal je ongemerkt echt al je spieren gebruiken en zo leggen we spelenderwijs de basis voor de kracht van veel technieken.

Oma Eitje

Echt ik had een hele leuk oma.
Zij heette oma Eitje en was met Opa de Haan getrouwd.
Zij is echt heel oud geworden…… Bijna 100 jaar.
Deze oma kon heel leuk babbelen, mooie verhalen vertellen en heel goed breien.
Ze wist echt alles aan elkaar te breien.
Van Oma Eitje heb ik breien geleerd……Nee, niet dat breien met die lange naalden……maar het aan elkaar breien van judoworpen en technieken die heel dicht bij elkaar passen en eigenlijk direct achter elkaar te doen zijn………
”veel logica in dynamica” (vraag maar in de les wat dat betekent en ik zal je het zonder meer laten zien )… gewoon met een beetje “danoontje power“ alles makkelijker maken en aan passend aan elkaar breien………of plakken ……of gewoon doen.

   
   
De grote vriendelijke judoreus

Bewegingsverwantschap dat is het boek wat Anton Geesink heeft samengesteld.
Hij heeft onderzoek gedaan naar de verwantschap van de verschillende judotechnieken om uiteindelijk met een “efficient use of energy” heel logisch met deze technieken om te gaan. Het lijkt een beetje op het breiwerk van oma Eitje. Maar dan anders. Zijn boekwerk is de leidraad in “onze dojo”.
Gewoon even j e “koppie koppie” gebruiken en je denkertje tijdens de trainingen aanzetten om ze in wedstrijden in een “flow” als aanval of passend antwoord op een aanval even ……met een paar airmiles te laten …..vliegen!
Dat wordt op z”n Japans een Ippon genoemd en dat is even iets meer dan een eitje!

Ondori - Fluitekruid 16 - 2914 TB Nieuwerkerk aan den IJssel - haandecees@planet.nl - 06-12255164